You would go to Mykonos, with a vision of a gentle coast and a sun to maybe dissipate shadows of the mess you made


Amsterdam är den vackraste staden jag någonsin upplevt och så fort vi klev av tåget där på onsdagskvällen och kom ut och andades blev jag kär. Kanaler, små färjor, trånga gränder, grönska, fina byggnader. Och cyklar. Tusentals cyklar som körs av helt galna holländare precis överallt.









I den här konstiga staden är de tvungna att bygga lutande hus eftersom trapporna är för smala för att få in möblerna igenom och då hissar de in dem genom fönstren istället. Lutningen gör så att möblerna inte slår i fasaden. 



Det var svensk sommarvärme nästan hela tiden. Erik och jag utforskade så mycket vi hann med på drygt fem dagar, vilket var ofattbart mycket. Jag har till och med byggt på vadmuskler som resultat av allt promenerande, och solbränna.







Torsdag
Fikar med båda brorsorna på ett typiskt "Brown Café". Det fanns oändligt många barer och caféer och ofta båda två i ett. Går i second hand affärer och fikar lite mera, för att avsluta dagen med ett restaurangbesök. Fick en första överblick över staden som helhet.





Fredag
Vi har hittills bott hos Christian men denna dag åker han till Seattle så vi bosätter oss hos Sebbe och Katja istället. Vi ger oss ner på stan och försöker orientera oss vilket har gått förvånansvärt bra under hela resan. Efter en riktig lyxglassfika ger vi oss in i The Red Light District; mängder av fönstrar innehållande halvnakna kvinnor som ständigt försöker locka in oftast äldre herrer för en liten skön stund i utbyte mot pengar. Vissa hade sina fönsterdörrar öppna och ropade efter kunder, ganska desperata. Det går fortfarande inte att förstå hur bisarrt det är. Inte när man upplever det och ännu mindre nu i efterhand. Hela området översköljdes av sex i olika sammanhang. Att världen kan se så olika ut beroende på vart man befinner sig. 
Dagen avslutades iallafall med ett biobesök.   











Lördag
Dagen började med ett besök i en stor park som kallas Vondelpark. Glass och latte (Erik får en stor fluga i sin som skållas ihjäl) och senare blir det ett långt besök på Albert Cuypmarket. Det är en känd, kaotisk marknad som sträcker sig nästan en kilometer. På kvällen har Katja och Sebastian bjudit över en kompis och några kollegor som är hur trevliga som helst. Det var så underbart med alla dessa etniciteter: spanjor, italienare, svenskar och holländare som samsades runt ett bord. Vi drack vin och åt lasagne och senare övergick vi till äppelcider och lite för många mojitos. Sebbe spelade låtar från sina gamla band på gitarr och annars så lyssnade vi bara på bra musik, så som Fleet Foxes och Tallest Man on Earth. Efter att klockan slagit ett gick vi ner till några olika pubar och drack öl för att till sist ta en taxi till en proppfull bar med kvävande röklukt och konstig inredning. Jag blev bjuden på en holländsk öl och fick en trevlig pratstund.

















Söndag
En segstartad morgon som resultat från föregående kvälls sena avslut, eftersom klubbarna stängde runt fyra. När vi väl kommit iväg begav vi oss till Rijksmuseumet där vi kollade på holländsk konst och lärde oss om Hollands bakgrundshistoria i nästan två timmar för att sen fika på ett Ben & Jerrys café. Vi tänkte gå på Van Gogh museumet men det kändes överskattat så vi promenerade till Anne Frank museumet istället. En otrolig upplevelse att få äntra Annes hus och gömställe där hon och hennes familj höll till i nästan två år under andra världskriget.
På kvällen åt vi god mat framför teven och såg senaste Harry Potter filmen. Jag somnade, såklart.







Måndag 
Den sämsta dagen, iallafall till en början. Vi skulle hämta våra saker hos Christian som bor i andra änden av stan och när vi precis kommit dit upptäcker vi att nyckeln blivit kvar hos Sebbe så det var bara att vända och hämta den. Denna lilla resa tog fyra timmar. Efter det avklarades tre coffeshopsbesök och det var en intressant upplevelse. Det är ofattbart att dessa coffeshops finns i nästan varje kvarter, jag kan omöjligt räkna upp hur många vi har passerat. Senare åt vi på restaurang och tog sedan en väldigt turistig båttur runt Amsterdams kanaler. 











Tisdag
Vi började dagen vid the flower market, jag skulle köpa bambu till mamma och Erik fick inhandla tulpanlökar till sin. För två euros kunde du få ett cannabis starter kit... Madame Tussauds fick sig ett besök vilket var väl värt pengarna. Dessutom fick vi gå genom en läskig gång och det kändes som att jag fick flera hjärtattacker på raken. Jätterädda var vi och alla skrek rakt ut. Efter det: ett sista coffeshopbesök och även lite fin holländsk husmanskost. Senare gick vi till en engelsk stand up comedy show. De var väldigt skickliga och roliga, då hälften av deras nummer bestod av improvisation. Det handlade om sociala medier och de valde ut Erik till en del av showen. Kort sagt, de fick upp honom på scenen inför den fullsatta publiken och både han och min facebooksida visades på en stor skärm. Som avslut framförde de en sång till Erik. Hela kvällen var ganska galen och ett perfekt avslut på hela resan.







Så fort vi lämnade staden började jag genast sakna den. Idag saknar jag Amsterdam ännu mer intensivt. Regnet och kylan välkomnade oss när onsdagen precis övergått till torsdagen. Jag känner mig inte på långa vägar klar med Amsterdam. Jag ville egentligen bara sätta mig på första flyget tillbaka direkt när vi anlände till Sverige. Spänning är nog vad jag behöver och mina vardagar befinner sig milslångt ifrån den spänning jag söker.

Men ändå, massvis med fina upplevelser väntade på mig denna vecka, som till exempel: 

The Chimps var nära att vinna Rockkarusellen. Publiken ville ha det så, juryn ville annorlunda. 





På fredagsförmiddagen gick jag ner till havet, det var så himla fint väder och när jag vände för att gå tillbaka hade Gotland fått kungligt besök:







När jag senare på dagen kom hem till Hejnum väntade små lammungar på mig. Jättemånga. En hade till och med lyckats med bedriften att föda fyra ungar...









Så livet är inte så illa trots allt. Det ser ljust ut, både inne och ute och jag längtar framåt.


RSS 2.0